0

Forecasting 2017: "Geen natte vingers, maar feiten en cijfers"


Een overzicht in één dag van alle kosten- en marktevoluties die relevant zijn voor bedrijven: dat is wat Forecasting 2017 uniek maakt.

Hoe hoog zal de inflatie zijn in 2017? Zullen de loonkosten voor de Belgische bedrijven stijgen of dalen? Wat met de prijzen van energie, grondstoffen en staal? Mogen de technologiebedrijven en hun voornaamste klantensectoren op beide oren slapen, of gaan ze conjunctureel een woelig jaar tegemoet? Het antwoord op deze en vele andere vragen over de economische vooruitzichten krijgt u op dinsdag 6 september, tijdens het gloednieuwe Agoria-event ‘Forecasting 2017’. Een woordje uitleg door Patrick Slaets, Chief Data Analist bij onze experts van Data & Statistical Services.

Een nieuw Agoria-event op de kalender: waarom dit initiatief?

Patrick Slaets: In de periode van juni tot eind november krijgen we bij Agoria altijd heel wat vragen van leden in verband met onze verwachtingen over de ontwikkeling van specifieke markten en kostenposten. Belgische vestigingen van multinationals moeten bijvoorbeeld omzetprognoses voor het volgende jaar doorgeven aan de hoofdzetel in het buitenland, aankopers weten graag hoe de prijzen zullen evolueren, HR-directeurs moeten bij hun begrotingsopmaak rekening houden met de verwachte loonkostevolutie,… Met Forecasting 2017 willen we dergelijke vragen collectief beantwoorden en ook tegemoetkomen aan de leden die ons misschien geen individuele vraag stellen. Speciaal voor hen en alle andere geïnteresseerden brengen we tijdens dit event op één dag alle relevante kosten- en marktevoluties in kaart.

Hoe zie je dat concreet? Wat staat er op 6 september zoal te gebeuren?

Patrick Slaets: We starten met een algemeen overzicht van de grootste uitdagingen en kansen die 2017 op economisch vlak in petto zal hebben voor de bedrijven in ons land. Onze gastspreker ter zake voor dat luik is ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte, die tijdens zijn keynote speech geen enkel thema uit de weg zal gaan: de verwachte evolutie van de olieprijzen en de gevolgen daarvan voor onze economie, de impact van de Brexit voor Belgische bedrijven, de vooruitzichten op het vlak van jobcreatie, de verwachtingen voor de markten in Zuidoost-Azië en met betrekking tot de stabiliteit van de euro versus bijvoorbeeld het Britse pond en de Amerikaanse dollar, ,…

Daarna wordt tijdens twee parallelle tracks (“kosten” en “markten”) diepgaande informatie verstrekt over een aantal specifieke thema’s, zoals inflatie en loonkost, staalprijzen, industriële metalen en energie in de “kosten”-track, en de vooruitzichten voor respectievelijk de chemische sector, de bouw, de voedingsindustrie en de technologische industrie in de track “Markten”.

En dan als afsluiter, na een korte synthese en een overzicht van Agoria’s dienstverlening op het vlak van economische vooruitzichten, krijgen alle deelnemers ook nog een forecasting-rapport mee waarmee ze direct aan de slag kunnen bij hun eigen begrotingsopmaak.

Waarom is Agoria ideaal geplaatst om zo’n event te organiseren?

Patrick Slaets: Met Data & Statistical Services en een aantal expertisecentra van Agoria verzamelen we al vele jaren cijfermateriaal over de meest relevante economische indicatoren voor onze bedrijven, waardoor we zeker voor de technologische industrie accurate prognoses kunnen maken. Dit nieuwe event is een van de manieren om onze bedrijven de vruchten te laten plukken van die expertise. Tijdens Forecasting 2017 komen echter niet enkel onze eigen experts aan het woord, maar ook externe specialisten die kennis hebben van domeinen waarin we zelf minder beslagen zijn. Op die manier zullen we tijdens dit event echt een totaalbeeld kunnen schetsen, wat toch uniek is op de Belgische markt.

Interessant om weten ook is dat de deelnemers ook uitvoerig zullen worden geïnformeerd over een aantal andere unieke Forecast-producten van Agoria, zoals de Vooruitzichtenfiches klantensectoren in ons Datawarehouse op Agoria Online, en een gloednieuwe ‘forecasttool’ die bedrijven inzicht verschaft in de vooruitzichten voor hun klantensectoren.

Wie moet zeker komen naar Forecasting 2017?

Patrick Slaets: We rekenen op veel belangstelling vanuit voornamelijk vier hoeken: CEO’s die zich een algemeen beeld willen vormen van de economische vooruitzichten, sales managers en marketeers die betrouwbare prognoses willen opstellen over de sectoren waarin zij actief zijn, aankopers uiteraard die nieuwe contracten moeten onderhandelen en ten slotte mensen uit HR-afdelingen die op zoek zijn naar informatie over inflatie en loonkosten. Voor Agoria-leden is deelname inbegrepen in het lidgeld van de federatie. Daarnaast zijn ook medewerkers van niet-leden van harte welkom, zij het tegen betaling.

Benieuwd naar het programma van Forecasting 2017 of meteen uw zitje reserveren?
Neem een kijkje op
www.agoria.be/forecasting


Een vraag? Stel ze aan onze experts